Nieuw Ontslagrecht

Veranderingen nieuw ontslagrecht

Heeft u een tijdelijk contract? Dan is er voor u sinds 1 juli een belangrijke verandering ingegaan: u mag nog maar maximaal twee jaar aaneengesloten bij dezelfde werkgever op een contract voor bepaalde tijd werken. Maar ook voor iedereen in vaste dienst heeft de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (‘de flexwet’) gevolgen.

De wet moet ervoor zorgen dat er minder flexwerkers én meer werknemers met een vast contract komen. Tegelijkertijd moet het ontslagrecht eerlijker en eenvoudiger worden. Of dat ook werkelijk gaat gebeuren, betwijfelen velen. Drie vragen en vier manieren waarop werkgevers de regels omzeilen.

1. Wat merkt uw baas ervan?

Twee dingen. Ten eerste mag die minder lang met tijdelijke werknemers werken. Werknemers met een contract voor bepaalde tijd moeten na twee jaar in vaste dienst (of weg), ook de inzet van payrollers en uitzendkrachten wordt beperkt (en hun rechten vergroot).

Daarnaast mogen werkgevers niet meer zelf kiezen of ontslag via het UWV of via de kantonrechter gaat. Ontslag om bedrijfseconomische redenen móét straks via het UWV; om persoonlijke redenen via de kantonrechter. Iedereen die twee jaar in dienst is geweest, heeft recht op een transitievergoeding – ter hoogte van eenderde maandsalaris per gewerkt dienstjaar: maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris voor wie meer dan 75.000 verdient.

2. Wat verandert er voor u, als u flexwerker bent?

Als u op jaarcontracten werkt, dan zult u óf minder zekerheid krijgen omdat u na twee jaar weg moet bij uw werkgever. Dit risico is er vooral voor laaggeschoolden en voor fysiek zware banen, waarbij werkgevers huiverig zijn voor de risico’s die een vast contract voor hen meebrengt. Óf – en dit beoogt Asscher – u zult meer zekerheid in de vorm van een vast contract krijgen.

Als u via een uitzendconstructie werkt, krijgt u net als andere werknemers recht op een transitievergoeding mocht u na (meer dan) twee jaar ontslagen worden. Uitzendkrachten zouden eerder een vast contract (bij het uitzendbureau) moeten krijgen: na de eerste anderhalf jaar mogen uitzendkrachten nog maar zes contracten in vier jaar krijgen.

3. En als u een vast contract heeft?

In vaste dienst zult u hoogstens wat merken van de nieuwe ontslagregels. U krijgt veertien dagen bedenktijd wanneer u een aanbod van uw baas accepteert om uw contract te beëindigen via een regeling.

Mocht u met ruzie weggaan bij uw baas, dan heeft de kantonrechter minder ruimte om uw een ontslagvergoeding mee te geven. Al zijn arbeidsrechtsdeskundigen het er nog niet over eens hoe de wet in de praktijk zal uitpakken. Hoogleraar arbeidsrecht Ruben Houweling: “Waarschijnlijk zullen werknemers merken dat de vergoedingen bij ontslag omlaag gaan.”

Bron: nrcQ, door Anna Vossers

Kunnen wij u helpen? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *